Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 15:39

Είναι το κουτάβι ή το σκυλί σας ντροπαλό ή φοβισμένο;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Είναι το σκυλί ή το κουτάβι σας ντροπαλό και φοβάται τους ξένους, ορισμένες καταστάσεις ή αντικείμενα; Μήπως ο φόβος του σκύλου σας το ωθεί να δαγκώνει;

 

  • Είναι πρόβλημα λόγω ντροπής ή όχι;

 

Είναι φυσικό για μερικά σκυλιά να είναι ντροπαλά σε πράγματα και καταστάσεις που είναι νέες και άγνωστες γι’ αυτά. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του ένας σκύλος αρχίζει να κοινωνικοποιείται με οικεία πρόσωπα, ζώα, αντικείμενα και καταστάσεις, αλλά πολλές φορές, εξακολουθεί να έχει την τάση να αποφεύγει οτιδήποτε άγνωστο. Η ντροπή δεν είναι πρόβλημα παρά μόνο αν αναστέλλει τον τρόπο ζωής σας ή αν ο σκύλος αναπτύσσει άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη ντροπή, όπως το δάγκωμα από φόβο. Τα ντροπαλά σκυλιά συχνά, κλείνονται στον εαυτό τους όταν φοβούνται και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους όταν τρέχουν στα τυφλά για να αποφύγουν αυτό που τα φοβίζει.

 

  • Έχετε εκπαιδεύσει το σκυλί ή το κουτάβι σας να είναι ντροπαλό;

 

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους φόβους του σκυλιού τους, πολλοί άνθρωποι καταλήγουν, στην πραγματικότητα, να ενισχύουν τη ντροπαλή συμπεριφορά του σκύλου, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης εκπαιδεύει λάθος το σκύλο του καθιστώντας τον πιο φοβισμένο. Να είστε προσεκτικοί για να μην ενισχύσετε το φόβο του σκύλου σας και να του προσφέρετε σιγουριά. Όταν τα δειλά σκυλιά ,κρύβονται, γαβγίζουν αμυντικά, κλαψουρίζουν ή βγάζουν κραυγές η αντίδρασή μας συνήθως είναι η εξής: τα καθησυχάζουμε μιλώντας τους ήρεμα, τα χαϊδεούμε ή ακόμη μπορεί και να τα πάρουμε αγκαλιά. Με αυτό τον τρόπο ανταμείβουμε το σκυλί για τη δειλή του συμπεριφορά. Έτσι λοιπόν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αγνοήσουμε εντελώς το σκυλί όταν αυτό ενεργεί φοβισμένα. Αφήστε το να μάθει από τη δική του εμπειρία ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβάται. Κρατήστε τον έπαινο και την επιβράβευσή σας για τις περιπτώσεις όπου το σκυλί σας ενεργεί με εμπιστοσύνη.

 

  • Ντροπαλότητα, φόβος και κοινωνικοποίηση


Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αποκαταστήσουν το σκυλί τους πάρα πολύ γρήγορα, αναγκάζοντάς το να κοινωνικοποιηθεί με άλλα σκυλιά και ανθρώπους. Αυτό όμως,ενισχύει την άποψη του σκύλου, ότι τα άλλα σκυλιά και οι άνθρωποι είναι τρομακτικοί. Από τη μία πλευρά, ο σκύλος πρέπει να κοινωνικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να τον εξαναγκάζετε. Αν πιέσετε το σκύλο σας να κάνει πολλά πράγματα, σύντομα, θα γίνει πιο φοβισμένο και μπορεί να βρεθεί σε μια κατάσταση όπου νιώθει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η κοινωνικοποίηση σε ένα σκύλο είναι μια χρονοβόρα εργασία και πρέπει να τον βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης του. Θα πρέπει πάντα να αφήσετε το σκυλί σας να κάνει την πρώτη επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Αν ο σκύλος σας δεν θέλει να τους πλησιάσει, θα πρέπει να είστε σύμφωνοι με την επιλογή του. Δώστε του αρκετό χρόνο για να "κρυφοκοιτάξει" και τελικά να βγει από την κρυψώνα του. Είναι στο χέρι σας να του παρέχετε άφθονες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, αλλά θα πρέπει το σκυλί να προχωρήσει με το δικό του ρυθμό. Μην προσπαθήσετε λεκτικά να τον ενθαρρύνετε όταν είναι στην κρυψώνα του γιατί θα ερμηνεύσει την ενθάρρυνσή σας ως έπαινο για το κρύψιμο, και μην προσπαθήσετε να τον αναγκάσετε να βγει, γιατί αυτό μπορεί να τον τρομάξει ακόμα περισσότερο.

 

  • Φόβος, γκίνια και επιθετικότητα

 

Τα σκυλιά αν είναι ντροπαλά ή φοβούνται μπορεί να αντιδράσουν αμυντικά όταν προσεγγίζονται από άγνωστα άτομα. Μπορεί να προσπαθήσουν να κρατήσουν μακριά τους αγνώστους με ένα γρύλισμα ή γάβγισμα. Αυτή τη συμπεριφορά δεν πρέπει να την αγνοήσετε. Κανένας σκύλος δε θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ενεργεί επιθετικά προς τους ανθρώπους. Το γεγονός ότι το σκυλί σας είναι ντροπαλό, δεν είναι δικαιολογία για να συγχωρήσετε το γρύλισμα ή το δάγκωμα και θα πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να επιπλήξετε αυτή την συμπεριφορά. Μόλις ο σκύλος σας σταματήσει να ενεργεί επιθετικά, είναι σημαντικό να τον επαινέσετε.