Είσοδος Μέλους

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 13:55

Γιατί γρυλίζουν επίμονα οι σκύλοι ;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Αντίθετα με τους ανθρώπους, που μπορούν να εκφραστούν μέσω της γλώσσας, τα σκυλιά για να επικοινωνήσουν γαβγίζουν, κλαψουρίζουν και γρυλίζουν. Ενώ το γρύλισμα είναι μια φυσική μορφή επικοινωνίας για τους σκύλους, η υπερβολή μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο πρόβλημα που το σκυλί σας προσπαθεί να σας μεταδώσει. Εντοπίστε πότε και γιατί το σκυλί σας γρυλίζει και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην καθημερινή του συμπεριφορά.

 

  • Γρύλισμα για την προστασία της περιοχής του


Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τι ακριβώς συμβαίνει όταν ο σκύλος σας αρχίζει να γρυλίζει επίμονα. Οι σκύλοι χρησιμοποιούν το γρύλισμα για να αποτρέψουν τους ανθρώπους και άλλα ζώα να εισέλθουν στον προσωπικό τους χώρο. Πολλάκις, γρυλίζουν όταν ένα ζώο ή ένας ξένος κάνει μια κίνηση προς το μπολ του φαγητού του ή όταν πάει να πάρει το αγαπημένο του παιχνίδι. Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν το γρύλισμα επιδεινωθεί και αρχίσει να δαγκώνει.

 

  • Φόβος


Τα σκυλιά που δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα συναισθήματά τους από τον φόβο και το άγχος, συχνά γρυλίζουν, σπάνε αντικείμενα και δαγκώνουν σαν μια μορφή αυτοάμυνας. Επίσης, τα σκυλιά σε αυτή την κατάσταση αρχίζουν να εκφράζουν τον φόβο τους, δείχνοντας τα δόντια τους και γρυλίζοντας πολύ έντονα. Αν το πρόσωπο ή το ζώο που προκάλεσε αυτό το αρνητικό συναίσθημα δεν υποχωρήσει, ο σκύλος βρυχάται και κλιμακώνεται η αντιπαράθεση.

 

  • Επιθετικότητα


Το γρύλισμα είναι ένα πολύ γνωστό χαρακτηριστικό για τα σκυλιά που εμφανίζουν επιθετικότητα και αυτή η επιθετική συμπεριφορά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε δάγκωμα. Η κυριαρχία, τα φυσικά ένστικτα και ο πόνος είναι οι πιο κοινές ωθήσεις για την επιθετικότητα. Ένα σκυλί που θεωρεί ότι είναι το κυρίαρχο αρσενικό εκφράζει την ηγεσία του με γρύλισμα, αλλά και η επιθυμία της μητέρας να προστατεύσει τα μικρά της κουτάβια μπορεί να είναι η αιτία για ένα θηλυκό σκυλί για να δείξει την επιθετική του πλευρά μέσω του γρυλίσματος. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά με κυνηγητικές συμπεριφορές. Αυτά τα σκυλιά χρησιμοποιούν το γρύλισμα ως εργαλείο εκφοβισμού κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Τέλος, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι έχουν ένα συγκεκριμένο όριο στον πόνο, έτσι κάνουν και τα σκυλιά. Όταν ένας σκύλος έχει ξεπεράσει το επίπεδο ανοχής του πόνου μπορεί να αρχίσει να γκρινιάζει και να γρυλίζει.

 

  • Καταστολή του γρυλίσματος


Αν αγνοείστε το σκυλί σας όταν γρυλίζει, επιθετικά ή όχι, είναι μια λάθος και καταστροφική συμπεριφορά. Ενώ η τιμωρία είναι μια μη αποτελεσματική μορφή διόρθωσης της συμπεριφοράς, όσον αφορά το πρόβλημα του γρυλίσματος θεωρείται αποτελεσματική. Αν υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας έχει πόνους, ζητήστε τη βοήθεια ενός κτηνιάτρου για να διαπιστώσετε τυχόν ιατρικό πρόβλημα. Η κυνηγητική συμπεριφορά και το γρύλισμα για κυριαρχία, φόβο ή εδαφική προστασία απαιτούν εκπαίδευση για να διορθώσετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Αναζητείστε συμβουλές από έναν εκπαιδευτή, ο οποίος να ειδικεύεται στην αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς για να καταστείλει το βρυχηθμό και το γρύλισμα του σκύλου σας.