Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 15:51

Η υπερβολική ενέργεια και η υπερκινητικότητα στους σκύλους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Ένα σκυλί όταν είναι σε κατάσταση υπερβολικού ενθουσιασμού, έχει έντονο το συναίσθημα της αδρεναλίνης και χάνει την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις λεκτικές εντολές που του δίνετε. Επιπλέον, όταν είναι σε κατάσταση ακραίου ενθουσιασμού δεν είναι σε θέση να ακούσει τη φωνή σας και πρέπει να τον κάνετε να καταλάβει μέσω της εκπαίδευσης, ότι όταν βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση δεν εξασφαλίζει κανένα όφελος. Από τη στιγμή που θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει ανταμοιβή για την υπερκινητικότητα του, ο ίδιος θα ηρεμήσει πιο γρήγορα και θα μπορείτε να έχετε την προσοχή του πιο εύκολα.

 

  • Συμβουλές για να αντιμετωπίστε την υπερκινητικότητα:

 


1. Περπατήστε με το σκυλί σας τουλάχιστον 45 λεπτά κάθε μέρα.Τα σκυλιά είναι από τη φύση τους κοινωνικά και δραστήρια ζώα που έχουν ανάγκη τη συναισθηματική και σωματική διέγερση από την τακτική άσκηση. Αγνοώντας την ανάγκη αυτή, μπορεί να οδηγήσετε το σκύλο σε περίσσεια ενέργειας με αποτέλεσμα την υπερκινητικότητα και τον υπερβολικό ενθουσιασμό του.

 

2. Μιλήστε του και πράξτε με ηρεμία όταν έχει υπερδιέγερση ο σκύλος σας. Μην φωνάζετε και μην δράτε επιθετικά όταν το σκυλί σας είναι ενθουσιώδης, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διέγερση. Αντ 'αυτού, να κινήστε αργά και να μιλάτε σε ένα χαμηλό και ήρεμο τόνο.

 

3. Μετακινήστε το σκυλί σας μακριά από την "πηγή" του ενθουσιασμού του. Προσπαθήστε να εμποδίσετε και την οπτική επαφή μεταξύ του σκύλου και του αντικειμένου που είναι συναρπαστικό γι’ αυτόν.

 

4. Αγνοήστε το σκύλο σας κάθε φορά που γίνεται υπερβολικά ενθουσιώδης και υπερκινητικός. Μην ανταποκρίνεστε άμεσα στο σκυλί σας κατά τη διάρκεια αυτής της συμπεριφοράς, γιατί με αυτό τον τρόπο, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να επιβραβεύσετε και να ενισχύσετε αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, τη λεκτική επικοινωνία και το χάιδεμα και ανταμείψτε τον με μια λιχουδιά κάθε φορά που ησυχάζει .

 

5. Περιορίστε το σκυλί σας σε ένα κλουβί ή ένα συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού από το πρώτο σημάδι υπερκινητικότητας που θα σας δείξει και αφήστε τον να παραμείνει εκεί μέχρι να έχει ηρεμήσει. Στη συνέχεια, μπορείτε να τον αφήσετε έξω και να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά του. Αν αμέσως αρχίσει να γίνεται ενοχλητικός, τοποθετήστε τον πίσω στο κλουβί ή στην περιοχή του. Μετά από αρκετές επαναλήψεις, το σκυλί σας θα καταλάβει τη σύνδεση μεταξύ της άσχημης συμπεριφοράς του και της τιμωρίας του να περιορίζεται.

 

6. Επιβραβεύστε το σκυλί σας για την καλή συμπεριφορά που θα σας δείξει, δίνοντας του προσοχή, χάδια και λιχουδιές. Χρησιμοποιήστε ένα συνδυασμό αγνοώντας τον όταν γίνεται υπερβολικά ενθουσιώδης και επιβραβεύοντάς τον όταν είναι ήρεμος, για να δώσετε στο σκυλί να καταλάβει ότι οι ανταμοιβές δίνονται μόνο όταν κάθεται ήσυχος και δεν γαβγίζει.

 

Υπόδειξη:


Κάντε καθημερινή εξάσκηση για να έχετε σύντομα αποτελέσματα και διαφορά στη συμπεριφορά του σκύλου σας. Όσο μεγαλύτερη και πιο έντονη επιρροή έχει ο σκύλος σας έχει σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές, τόσο πιο γρήγορα θα μάθει να γίνεται υπερ-ενθουσιασμένος και υπερκινητικός.