Είσοδος Μέλους

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 11:22

Εκπαιδεύστε το σκύλο σας μέσα από τα παιχνίδια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(16 ψήφοι)

Το παιχνίδι με το σκύλο σας μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό και για τους δυο σας, αλλά υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί λόγοι που θα ωφελήσουν το σκύλο σας. Πρώτα απ 'όλα, θα ενισχύσει τη μεταξύ σας σχέση, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει να κρατήσετε το σκυλί σας απασχολημένο, καθώς θα διοχετεύει την ενέργειά του στη διασκέδαση και στις εποικοδομητικές δραστηριότητες. Οι άνθρωποι που παίζουν τακτικά με το σκυλί τους αναπτύσσουν αλληλοκατανόηση, σεβασμό και επικοινωνία με το κατοικίδιό τους. Επίσης, μέσα από το παιχνίδι μπορείτε να διδάξετε στο σκυλί σας πολλές σημαντικές εντολές που θα σας βοηθήσουν με την κατάρτιση υπακοής.

 

 

Πριν ξεκινήσετε να παίζετε με το σκύλο σας θα πρέπει να θυμάστε μερικά σημαντικά πράγματα:

 

  1. Θεσπίστε τους κανόνες που θα πρέπει να τηρεί ο σκύλος σας σε κάθε παιχνίδι.
  2. Θυμηθείτε να κάνετε συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, έτσι ώστε το σκυλί να μπορεί να επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή του σε εσάς. Επίσης, τα συχνά διαλείμματα θα αποτρέψουν το σκυλί σας να υπέρ-ενθουσιαστεί , και να χάσει τον έλεγχο του εαυτού του.
  3. Το παιχνίδι θα πρέπει να έχει μικρή διάρκεια για να είναι ενδιαφέρον και ανταποδοτικό. Σταματήστε να παίζετε ΠΡΙΝ ο σκύλος σας αρχίσει να βαριέται, έτσι ώστε να θέλει πάντα περισσότερο.
  4. Να έχετε μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών. Η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής!

 

Παρακάτω είναι μερικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το σκυλί σας, τα οποία θα του διδάξουν κάποια βασική εκπαίδευση και υπακοή:

 

  • Κρυφτό 

Πείτε στο σκύλο σας την εντολή "κάθισε" και αφήστε τον να περιμένει. Στη συνέχεια, πηγαίνετε να κρυφτείτε σε ένα άλλο δωμάτιο ή πίσω από μια πόρτα ή ένα δέντρο. Φωνάξτε το σκύλο σας όταν είστε έτοιμοι. Δείξτε του τον ενθουσιασμό σας που σας βρήκε και ανταμείψτε τον με μία λιχουδιά . Αρχικά, ξεκινήστε να κρύβεστε σε εύκολα σημεία και στην πορεία δυσκολέψτε λίγο το παιχνίδι. Αυτό θα διδάξει στο σκυλί σας, να σας περιμένει μέχρι να τον φωνάξετε.

 

  • Παιχνίδι "Άφησε"

Ένας άλλος τρόπος για να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας με την εντολή "άφησε" είναι να του δώσετε ένα μεγάλο αντικείμενο στο στόμα του και στη συνέχεια να του προσφέρετε μια νόστιμη λιχουδιά ως αντάλλαγμα για το αντικείμενο που κρατάει. Περιμένετε υπομονετικά μέχρι το σκυλί σας να παρατηρήσει την απόλαυση και να αφήσει το αντικείμενο. Κάντε τακτικά πρακτική σε αυτή την άσκηση, μέχρι το σκυλί σας να υπακούει στην εντολή "άφησε".

 

  • Πιάσε την μπάλα

Ρίξτε μια μικρή μπάλα στο σκυλί σας, έτσι ώστε να μπορεί να την πιάσει εύκολα με το στόμα του. Βεβαιωθείτε ότι η μπάλα είναι αρκετά μικρή για να χωρέσει στο στόμα του, αλλά όχι τόσο μικρή ώστε να υπάρχει κίνδυνος να την καταπιεί κατά λάθος. Μόλις ο σκύλος σας καταλάβει το παιχνίδι, μπορείτε να κάνετε τα πετάγματα της μπάλας πιο δύσκολα. Μπορείτε επίσης να παίξετε το ίδιο παιχνίδι με ένα δίσκο φρίσμπι (frisbee), αρκεί να έχετε αρκετό ελεύθερο χώρο. 

 

  • Ποδόσφαιρο

Ξεκινήστε το παιχνίδι με ήπιες κλωτσιές στη μπάλα ποδοσφαίρου προς το σκυλί σας , ενθαρρύνοντάς τον να πάρει την μπάλα. Δεδομένου ότι η μπάλα είναι πολύ μεγάλη γι 'αυτόν, ώστε να την πιάσει με τα δόντια του θα χρειαστεί μερικά λεπτά για να καταλάβει ότι πρέπει να τη σπρώξει με την μύτη του ή να τη χτυπήσει με τα πόδια του. Επαινέστε τον όταν αρχίζει να πιάνει την μπάλα. Επίσης, μπορείτε να εντάξετε και άλλα άτομα σε αυτό το παιχνίδι, με την προϋπόθεση όμως, ότι το σκυλί σας καταφέρνει εύκολα να σπρώχνει την μπάλα.


Και μην ξεχνάτε: Ένας απασχολημένος και κουρασμένος σκύλος, είναι πάντα ένας ευτυχισμένος σκύλος!