Είσοδος Μέλους

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 15:56

Γιατί να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς σκυλιά. Θαυμάζουν και λατρεύουν την πίστη, την αγάπη άνευ όρων, τον παιχνιδιάρικο ενθουσιασμό και την όρεξη για ζωή που έχουν οι σκύλοι. Παρ 'όλα αυτά, τα σκυλιά και οι άνθρωποι είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Αν και επισήμως ο σκύλος έχει χαρακτηριστεί ως "ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου", μερικά σκυλιά είναι αθώα αλλά κάποια έχουν ενοχλητικές τάσεις, όπως το άλμα για να σας χαιρετήσει, το γάβγισμα, το σκάψιμο και το μάσημα, πράγματα που πολλές φορές καθιστούν δύσκολη τη συμβίωση μαζί τους! Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη σχέση σας με το σκυλί σας, θα πρέπει να του διδάξετε κάποιες σημαντικές δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε αρμονικά.


Μαθαίνοντας πώς να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας, θα βελτιώσετε τόσο τη δική σας όσο και τη δική του ζωή, θα ενισχύσετε το δεσμό μεταξύ σας, θα εξασφαλίσετε την ασφάλεια σας και θα διασκεδάσετε πολύ με το σκύλο σας. Τα σκυλιά είναι συνήθως πρόθυμα να μάθουν, και το κλειδί της επιτυχίας είναι η καλή επικοινωνία. Το σκυλί σας θα πρέπει να κατανοήσει πώς εσείς θέλετε να συμπεριφέρεται και γιατί είναι προς το συμφέρον του να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες σας.

 

  • Πώς θα ξεκινήσετε την εκπαίδευση;

Αν ρωτήσετε τους γύρω σας, θα πάρετε πολλές συμβουλές σχετικά με την κατάρτιση του σκύλου σας. Υπάρχουν πολλές απόψεις και μέθοδοι, αλλά ανεξάρτητα από το ποια μέθοδο και τεχνική θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να εξετάσετε αν έχετε το σωστό αποτέλεσμα: τον έλεγχο των συνεπειών της συμπεριφοράς του σκύλου σας. Αν θέλετε να επηρεάσετε τον τρόπο με τον οποίο το σκυλί σας συμπεριφέρεται, θα πρέπει να:


1. Επιβραβεύστε τις συμπεριφορές που σας αρέσουν.


2. Βεβαιωθείτε ότι οι συμπεριφορές που δεν σας αρέσουν δεν ανταμείβονται.

 

  • Κατανοήστε πώς ο σκύλος εκλαμβάνει την εκπαίδευση


Ένα από τα πιο συχνά παράπονα των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων είναι ότι τα σκυλιά τους " δεν τους ακούνε." Αλλά για μια στιγμή βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του σκύλου σας. Αν κάποιος σας μίλαγε μια ξένη γλώσσα που ποτέ δεν έχετε ακούσει ποτέ πριν, θα δίνατε προσοχή να τον ακούσετε;


Για να επικοινωνήσετε με σαφήνεια και συνέπεια με το σκύλο σας, θα πρέπει να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει τα πράγματα που του διδάσκετε. Τα σκυλιά μαθαίνουν μέσα από τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους. Η φύση των συνεπειών αυτών καθορίζει το πώς θα συμπεριφερθούν στο μέλλον. Τα σκυλιά, όπως και τα άλλα ζώα (συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων), εργάζονται για να αποκομίσουν τα καλά και να αποφύγουν τα λάθος πράγματα στη ζωή. Εάν το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του είναι μια επιβράβευση με λιχουδιές, ένα καλό τρίψιμο της κοιλιάς του ή ένα παιχνίδι έχει ως αντίκτυπο να έχει αυτή τη συμπεριφορά συχνότερα. Από την άλλη πλευρά, αν το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του είναι μια δυσάρεστη συνέπεια, να τον αγνοείτε ή να μην του δίνετε λιχουδιά για ανταμοιβή θα έχει αυτή τη συμπεριφορά λιγότερο συχνά.

 

  • Νέες δεξιότητες που αποκομίζει από την εκπαίδευση

Τα σκυλιά μπορούν να μάθουν μια εντυπωσιακή σειρά από δεξιότητες υπακοής και διασκεδαστικό κόλπα. Η απόφαση για το τι θέλετε το σκυλί σας να μάθει, θα εξαρτηθεί από τα ενδιαφέροντα και τον τρόπο ζωής σας. Αν θέλετε το σκυλί σας να συμπεριφέρεται ευγενικά, μπορείτε να επικεντρωθείτε σε δεξιότητες όπως να κάθετε κάτω, να σας περιμένει στην πόρτα και να έρχεται όταν τον καλείται. Αν θέλετε να ενισχύσετε τις εξορμήσεις με το σκυλί σας, μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε να περπατάει με το λουρί, ήρεμα, χωρίς να σας τραβάει. Αν έχετε ένα υψηλής ενέργειας σκυλί και θα θέλατε άλλες διεξόδους για την κατανάλωση της ενέργειάς του, μπορείτε να του διδάξετε πώς να σας φέρνει τα παιχνίδια του ή τη μπάλα, αλλά και να συμμετάσχει στον αθλητισμό σκύλων, στην ευκινησία και την υπακοή σε αγώνα. Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας ή απλά να περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο με το σκυλί σας, μπορείτε να πάρετε μέρος σε ένα μάθημα εκπαίδευσης/κατάρτισης για τεχνάσματα και κόλπα σκύλων. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!

 

Συμβουλές εκπαίδευσης:


Αφού έχετε αποφασίσει με τις νέες δεξιότητες που θέλετε να διδάξετε το σκυλί σας, θα πρέπει είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την προπόνηση. Για τη μεγιστοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της εκπαίδευσης και να βεβαιωθείτε ότι και οι δύο απολαμβάνετε την εμπειρία κατάρτισης, να τηρήσετε τις ακόλουθες βασικές συμβουλές:


1. Όταν διδάσκουμε νέες δεξιότητες, καλό είναι να κρατάμε σύντομες τις προπονήσεις.


2. Για τα σκυλιά, τα ελληνικά είναι μια δεύτερη γλώσσα.


3. Ακολουθήστε μικρά βήματα.


4. Διδάξτε ένα μόνο μέρος της ικανότητας κάθε φορά.


5. Εάν αντιμετωπίσετε πρόβλημα, επιστρέψτε πίσω στα αρχικά βήματα.


6. Χρησιμοποιήστε ανταμοιβή.


7. Να είστε υπομονετικοί.


8. Εξασκηθείτε παντού.