Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 11:50

Εκπαιδεύστε το σκύλο σας να μην γρυλίζει

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί ένα σκυλί να εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά και να γρυλίζει. Τα σκυλιά συχνά χρησιμοποιούν το γρύλισμα, σαν ένα τρόπο για να προβάλουν, να επιβάλουν την κυριαρχία τους και επίσης από φόβο. Όποιος και αν είναι ο λόγος που ο σκύλος σας γρυλίζει, δεν πρέπει να ανεχτείτε αυτή τη συμπεριφορά και θα πρέπει να τη διορθώσετε. Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα για να εκπαιδεύσει το σκυλί σας να μην γκρινιάζει και να μην γρυλίζει στο σπίτι.


1. Μην ανέχεστε το γρύλισμα.


Πείτε στο σκυλί σας "Όχι! " κάθε φορά που ξεκινά να γρυλίζει. Χρειάζεται να καταλάβει ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή.


2. Κυριαρχήστε έναντι του σκύλου σας.


Τα σκυλιά συχνά γρυλίζουν για να αποδείξουν ποιος έχει τον έλεγχο. Στο σπίτι, ο σκύλος σας μπορεί να προσπαθεί να σας πει ότι αυτός είναι ο ηγέτης, αλλά εσείς θα πρέπει να του υπενθυμίζετε ποιος έχει τον έλεγχο, τοποθετώντας τον εαυτό σας πάνω από αυτόν. Για παράδειγμα, μην του επιτρέψει να μπει σε ένα δωμάτιο πριν από εσάς, ή ταΐστε τον αφού, φάτε πρώτα εσείς. Επίσης, είναι καλύτερο να κρατήσετε το σκυλί μακριά από το κρεβάτι σας και μπορείτε να χρησιμοποιήστε αντ’ αυτού ένα κλουβί για σκύλους. Όμως, εάν επιλέξετε να αφήσετε το σκυλί σας να κοιμάται μαζί σας, βεβαιωθείτε ότι η θέση του είναι στα πόδια σας και όχι δίπλα σας.


3. Σταματήστε τα παιχνίδια τραβήγματος και πολέμου.


Αποφύγετε την πάλη και τα παιχνίδια πολέμου με το σκυλί σας, γιατί μέσω αυτών των παιχνιδιών ενθαρρύνεται την συμπεριφορά του γρυλίσματος και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειές σας να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά.


4. Αποφύγετε να υπερ-προστατεύετε το σκυλί σας.


Αν ο σκύλος σας φοβάται μια νέα κατάσταση, να τον καθησυχάσετε και στη συνέχεια να τον ενθαρρύνετε να την εξερευνήσει. Αν τον πάρετε αγκαλιά ή τον χαϊδεύετε πάρα πολύ, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νευρικό σκυλί που δεν θα μάθει να ελέγχει και να αποβάλει τους φόβους του. Ωστόσο, μην πιέζετε το σκυλί σας να κάνει κάτι όταν φοβάται, αλλά αφήστε τον να εξερευνήσει τις νέες καταστάσεις με τους δικούς του όρους και με ήπια ενθάρρυνση και επιβεβαίωση από εσάς.


5. Χρησιμοποιήστε ένα φίμωτρο.


Όταν πρόκειται για έναν περίπατο ή όταν αφήνετε το σκυλί σας να παίζει έξω με άλλα σκυλιά το φίμωτρο θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του γρυλίσματος. Όταν το σκυλί σας φοράει το φίμωτρο θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δόντια του, για να επιτεθεί ή για να υπερασπιστεί την περιοχή του. Δεδομένου ότι έχει χάσει αυτή την ικανότητα, θα είναι απίθανο να γρυλίσει  ή να δείξει επιθετική συμπεριφορά σε άλλα ζώα ή ανθρώπους.

 

  • Υπόδειξη:


Αν οι προσπάθειες σας αποτύχουν, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων ή με ένα κτηνίατρο για να σας βοηθήσουν. Οι εκπαιδευτές είναι σε θέση να σας πουν συγκεκριμένα κόλπα και οδηγίες για τη ράτσα του σκυλιού σας. Μπορεί επίσης, ο κτηνίατρος να διαγνώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που προκαλεί δυσφορία στο σκύλο σας, με αποτέλεσμα να γρυλίζει.