Είσοδος Μέλους

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 10:18

Εκπαιδεύστε το σκύλο σας να κολυμπά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)

Τα περισσότερα σκυλιά γεννιούνται μη γνωρίζοντας πώς να κολυμπάνε. Ακόμη και τα σκυλιά ράτσας Ριτρίβερ που αγαπούν το νερό ή τα Λαμπραντόρ πρέπει να μάθουν πώς να κολυμπήσουν όταν είναι κουτάβια ή ενήλικες. Η εκπαίδευση ενός σκυλιού για να μάθει κολύμπι δεν είναι μία δύσκολη διαδικασία, αλλά αυτό που απαιτεί είναι ένα σκυλί πρόθυμο και μια περιοχή με αρκετά βαθιά νερά για να μην μπορεί ο σκύλος σας να φτάνει κάτω με τα πόδια του. Λαμβάνοντας υπόψη σας, τη σωματική διάπλαση και την ψυχική του ικανότητα, πολλά σκυλιά μπορούν να μάθουν να κολυμπούν σε ένα ή δύο μαθήματα.


Βήμα 1


Επιλέξτε προσεκτικά την τοποθεσία.


Αν η μόνο αλληλεπίδραση του σκύλου σας με το νερό είναι η μπανιέρα, ο ίδιος μπορεί να μην ενθουσιαστεί όταν προσεγγίσει τη θάλασσα (ή το ποτάμι) από την πρώτη στιγμή. Τοποθετήστε το σκυλί σας σε ένα μικρό, ήσυχο χώρο με νερό χωρίς κύματα ή ρεύματα, όπως μια παιδική πισίνα ή μια μικρή λίμνη.


Βήμα 2


Αφήστε το σκυλί σας να προσεγγίσει σταδιακά το νερό.


Αφήστε τον να μυρίσει και να επεξεργαστεί το νερό, όπως ο ίδιος επιθυμεί, εφ 'όσον δεν είναι χλωριωμένο νερό πισίνας.


Βήμα 3


Ενθαρρύνετε το σκυλί σας να βάλει τα μπροστινά του πόδια μέσα στο νερό.

Δελεάστε τον κάνοντας εσείς μικρά βήματα προς τα μέσα και προσφέροντας του λιχουδιές. Επίσης, ένα πλωτό παιχνίδι γεμισμένο με απολαύσεις θα βοηθήσει και θα προσελκύσει το σκύλο σας να μπει πιο εύκολα μέσα στο νερό.


Βήμα 4

 

Τοποθετήστε στο σκύλο σας σωσίβιο και λουρί.


Αφού κάνετε την πρώτη επαφή με το νερό θα πρέπει να του βάλετε ένα σωσίβιο για σκύλους ενώ θα πρέπει να τον έχετε δεμένο με λουρί. Αφήστε τον λίγα λεπτά για να περπατήσει και να συνηθίσει το σωσίβιο μέχρι να δείχνει ήρεμος, χαλαρός και να κουνάει την ουρά του.


Βήμα 5


Οδηγήστε και πάλι σταδιακά το σκυλί σας μέσα στο νερό και επιβραβεύστε τον για την προσπάθειά του.

Αν σταματήσει, επιτρέψτε του να χαλαρώσει και συνεχίζετε μετά από λίγα λεπτά. Αν ο σκύλος σας νιώθει άβολα με αυτή την εμπειρία, το σώμα του θα έχει μια άκαμπτη στάση, το κεφάλι του θα είναι σκυμμένο χαμηλά προς τα εμπρός ενώ η ουρά του θα είναι προς τα κάτω και ενδεχομένως, ανάμεσα στα πόδια του. Αν πάρει αυτή τη στάση ή κλαψουρίζει μιλήστε του ήσυχα και προσπαθήστε να τον αποτρέψετε να βγει έξω από το νερό. Ακουμπήστε ή χαϊδέψτε τον στο κεφάλι και στο λαιμό μέχρι να χαλαρώσει η στάση του σώματός του και αρχίσει να κουνάει την ουρά του.

 

Βήμα 6


Προετοιμαστείτε για την αντίδραση του σκύλου σας, όταν τα πόδια του δεν ακουμπούν κάτω για πρώτη φορά.

Κρατήστε με τα χέρια σας το σκύλο τοποθετώντας το ένα χέρι σας στη βάση του θώρακα του και το άλλο στο στομάχι του. Κρατήστε τα ισχία του, όσο γίνεται πιο κοντά στο επίπεδο των ώμων του. Σηκώστε το πίσω μέρος του κορμού του και ενθαρρύνετε τον να κλωτσήσει με τα πίσω πόδια του, ενώ αποτρέψτε τον από το να επιχειρήσει να κολυμπήσει μόνο με τα μπροστινά του πόδια, γιατί θα τον κουράσει πολύ γρήγορα. Εάν είναι απαραίτητο, να τον δελεάσετε με λιχουδιές ή ένα παιχνίδι ώστε να μπορέσει να επεκτείνει το λαιμό του προς τα εμπρός και να κρατήσει το κεφάλι του παράλληλα με το νερό.


Βήμα 7

 

Υποστηρίξτε και βοηθήστε το σκύλο σας μέχρι να αισθανθεί άνετα.


Περπατήστε κατά μήκος του σκυλιού σας, καθώς κινείτε προς τα εμπρός, υποστηρίζοντας το θώρακα και το στομάχι του. Βοηθήστε τον μέχρι να είναι χαλαρός και να κλοτσά και με τα τέσσερα πόδια του. Αν αρχίσει να κολυμπά χωρίς τη δική σας ενθάρρυνση και είναι ήρεμος, αφαιρέστε το λουρί από το κολάρο του.