Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 12:03

Τα βασικά βήματα εκπαίδευσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Εάν δεν έχετε καμία ιδέα για το πώς να εκπαιδεύσετε ένα σκυλί, μην αγχώνεστε! Είτε ψάχνετε για αποτελεσματικές μεθόδους κατάρτισης ή μια απλή, βασική εκπαίδευση υπακοής σκυλιών, η κατάρτιση του σκύλου σας είναι πιο εύκολη απ 'όσο νομίζετε.

 

Πώς να εκπαιδεύσετε ένα σκυλί :

 

  • Βήμα 1: Ανταμοιβή στην επιθυμητή συμπεριφορά

 

Είναι μια ανθρώπινη τάση συχνά, να επικεντρωνόμαστε σε κάτι που δεν μας αρέσει δηλαδή σε ένα ελάττωμα. Η ουσία της αποτελεσματικής εκπαίδευσης σκύλων, αν θέλετε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας για να ζει μέσα στο σπίτι ή για κατάρτιση συμπεριφοράς, είναι να μην χάσετε την ευκαιρία να ανταμείβετε το σκυλί σας όταν κάνει το σωστό πράγμα. Οι ιδιοκτήτες σκύλων θέλουν τα σκυλιά να κάθονται ήσυχα, ευγενικά, να ξαπλώνουν σε ένα δικό τους χαλί ή σε ένα κλουβί - θυμηθείτε να ανταμείψετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας όταν ενεργεί σωστά για να αυξήσετε την πιθανότητα ότι το σκυλί σας θα έχει την ίδια συμπεριφορά και στο μέλλον.

 

Ανάλογα με την κάθε κατάσταση, το σωστό και το λάθος μπορεί να διαφέρουν. Για τα σκυλιά που είναι ενθουσιασμένα και πηδούν για να χαιρετήσουν τους επισκέπτες, το σωστό μπορεί να είναι "Κάτσε!". Πείτε του την εντολή και όταν ο σκύλος σας καθίσει, ανταμείψτε τον με μια λιχουδιά ή ένα χάδι. Αν πάλι ο σκύλος σας γαβγίζει όταν βλέπει ένα άλλο σκυλί, φωνάξτε το όνομά του, για να σας κοιτάξει ή για να κοιτάξει τον άλλο σκύλο χωρίς όμως να γαβγίσει.

 

Επικεντρωθείτε στο τι θέλετε το σκυλί σας να κάνει παρά σε αυτό που θέλετε το σκυλί σας να σταματήσει να κάνει. Για προβληματικές συμπεριφορές όπως το γάβγισμα, το άλμα, ή το γρύλισμα, σκεφτείτε τι θα προτιμούσατε το σκυλί να κάνει και αναπτύξτε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για να επιτύχετε το στόχο σας. Εάν χρειάζεστε βοήθεια με την εκπαίδευση, να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή στην περιοχή σας για να σας βοηθήσει.

 

  • Βήμα 2: Η ενασχόληση με την ανεπιθύμητη συμπεριφορά

 

Η εξάλειψη ανεπιθύμητης συμπεριφοράς περιλαμβάνει την αρχή της "μη-τιμωρίας και μη-ενίσχυσης", αγνοώντας ουσιαστικά τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Πολλά σκυλιά έχουν ανεπιθύμητη συμπεριφορά επειδή, πριν από κάποιο καιρό αυτή η συμπεριφορά τους είχε "αποδώσει καρπούς" όπως όταν τα σκυλιά γαβγίζουν για να αποσπάσουν την προσοχή σας, ή όταν κάνουν άλματα για να χαιρετήσουν. Συχνά, αν αγνοήσετε τη συμπεριφορά είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε και περιμένετε το σκυλί σας να ηρεμήσει και στη συνέχεια, προσφέρετέ του μια εναλλακτική συμπεριφορά (για παράδειγμα, πείτε του την εντολή "Κάτσε! " όταν κάνει άλματα). Η εξάλειψη συμπεριφοράς απαιτεί αρκετή υπομονή από εσάς και προσπαθήστε να μην υποκύψετε στη συμπεριφορά του σκύλου σας.

 

Προσοχή στα ξεσπάσματα του σκύλου σας. Αν ο σκύλος γαβγίζει για να αποσπάσει την προσοχή σας, και ξαφνικά καταλάβει ότι εσείς μπορείτε να αγνοήσετε το γάβγισμα του, τότε το γάβγισμα μπορεί να ενταθεί προτού ο σκύλος σας φύγει μακριά. Ένα ανθρώπινο παράδειγμα είναι το αυτόματο μηχάνημα - αν για αρκετά χρόνια βάζοντας ένα ευρώ σας δίνει μια σόδα και ξαφνικά σταματήσει, μπορείτε να χρειάζεται να ρίξετε επιπλέον χρήματα πριν ξεκινήσετε να κλωτσάτε το μηχάνημα. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να ξεπεράσετε τυχόν ξεσκάσματα του σκύλου σας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η ανεπιθύμητη συμπεριφορά μπορεί να επιστρέψει και καμιά φορά ισχυρότερα από ό, τι πριν.

 

  • Εναλλακτική Εκπαίδευση

 

Ένα σκυλί δεν μπορεί να πηδήξει αν έχει ένα μαλακό χαλί να ξαπλώσει. Ένα σκυλί δεν μπορεί να γαβγίσει , εάν έχει ένα παιχνίδι στο στόμα του. Ένα σκυλί δεν μπορεί να είναι επιθετικό σε ένα άλλο σκυλί, όταν επικεντρώνεται στο πέταγμα της μπάλας από εσάς. Αν ο σκύλος σας κάνει κάτι που δεν σας αρέσει, σκεφτείτε τι θα θέλατε να κάνει αντ 'αυτού και εκπαιδεύστε τον με οποιαδήποτε εναλλακτική λύση.

 

Αυτό δεν είναι παρά μια απλή εισαγωγή για την κατάρτιση του σκυλιού σας. Για περισσότερη βοήθεια, βρείτε έναν εκπαιδευτή στην περιοχή σας. Να θυμάστε, αν η εκπαίδευση δεν είναι διασκέδαση για εσάς και το σκυλί σας, δεν το κάνετε σωστά!