Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 10:42

Ότι θα πρέπει να ξέρει ένας ιδιοκτήτης για να εκπαιδεύσει το σκύλο του

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(21 ψήφοι)

Η ιδιοκτησία ενός σκύλου σημαίνει κάτι περισσότερο από απλά, να του παρέχετε στέγη, τροφή και νερό. Υπάρχουν πολλές βασικές γνώσεις και βιβλία που αφορούν την κατάρτιση και την εκπαίδευση σκυλιών και μέσα από τη μάθηση και τις γνώσεις θα μπορέσετε να μάθετε για τα χαρακτηριστικά κάθε ράτσας σκύλου. Επιπλέον, θα γνωρίσετε μερικές βασικές συμβουλές κατάρτισης σκυλιών που είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα, μέσα από το άρθρο αυτό θα γίνει μία προσπάθεια να σας ενημερώσουμε για κάποια σημαντικά θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των κατοικίδιων ζώων.

 

  • Βασικές γνώσεις για την εκπαίδευση σκύλων


Μαθαίνοντας ένα κομμάτι των βασικών γνώσεων για την εκπαίδευση σκύλων είναι κάτι που όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να γνωρίζουν εάν θέλουν ένα σκυλί να υπακούει τις εντολές, να κοινωνικοποιηθεί σωστά και να είναι ευχαρίστηση η απόκτησή του. Χωρίς καμία βασική εκπαίδευση είναι σαν να αφήνετε ένα άγριο ζώο να μένει μαζί με εσάς και την οικογένειά σας, πράγμα που δεν είναι σωστό, αλλά και καμιά φορά μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο.


Η κατάρτιση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο όταν φέρνετε ένα κουτάβι στο σπίτι σας. Τα κουτάβια έχουν ένα πολύ σύντομο εύρος προσοχής και γι’ αυτό καλό είναι να αρχίσετε με μία πολύ απλή εκπαίδευση, όπως οι εντολές "το όνομά του, όχι, καλό παιδί και έξω". Προσπαθήστε να κρατήσετε αυτές τις αρχικές εντολές συμπεριφοράς σύντομες, δηλαδή με μία μικρή λέξη ή δύο, για να μάθει πιο γρήγορα το κουτάβι. Το επίπεδο της εκπαίδευσης θα πρέπει να δυσκολέψει αργότερα, όταν το κουτάβι φτάσει σε ηλικία 12 μηνών, για να έχει αναπτυχθεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά και παράλληλα θα κατανοήσει και θα αποδεχθεί πιο εντατική εκπαίδευση.


Μερικές από τις βασικές συμβουλές εκπαίδευσης περιλαμβάνει την εκμάθηση του σκυλιού σε μια σαφή, φιλική και χαρακτηριστική φωνή, έτσι ώστε να μην συγχέετε το κουτάβι. Κάθε μικρή αλλαγή στις βασικές εντολές πρόκειται να προκαλέσει σύγχυση στο σκυλί και γι’ αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείτε πάντα την ίδια εντολή για να του διδάξετε κάποια συμπεριφορά. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν να καταλάβουν και να χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις- εντολές κατά την εκπαίδευση του κουταβιού σας.

 

Ποτέ μην ουρλιάζετε και φωνάζετε δυνατά στο σκυλί σας και φυσικά μην χτυπάτε το κουτάβι σας για κάποια αποτυχία του ή όταν δεν ανταποκρίνεται όπως εσείς επιθυμείτε. Μαζί με τις θετικές ανταμοιβές, να είστε βέβαιοι ότι χρησιμοποιείτε "εποικοδομητική πειθαρχία".


Παραδείγματα εποικοδομητικής πειθαρχίας συνήθως περιλαμβάνουν:

  • τάιμ άουτ (διαλλείματα)

 

  • η φωνή σας θα πρέπει να ακούγεται για να μπορέσετε να διακόψετε τη συμπεριφορά και να επικεντρώσετε εκ νέου το σκυλί σας σε κάτι πιο θετικό

 

  • να αγνοείτε την ανάρμοστη συμπεριφορά (όπως το άλμα πάνω σας), έτσι ώστε η συμπεριφορά να μην ενισχύεται και τελικά να μην εμφανιστεί ξανά.

 

Θυμηθείτε, ένα κουτάβι είναι ακριβώς όπως ένα μωρό και θα μάθει με την πάροδο του χρόνου. Θέλετε το κουτάβι σας να γίνει πρόθυμο, όταν του δοθούν οι εντολές. Ένα πρόθυμο κουτάβι που λαμβάνει άφθονους επαίνους και νόστιμες απολαύσεις πρόκειται να αποκτήσει θέληση για μάθηση, ενώ ένα κακοποιημένο κουτάβι θα φοβάται εσάς αλλά και τις εντολές.

 

Οι βασικές γνώσεις σας για την εκπαίδευση σκύλων θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την κατάρτιση για τη συμπεριφορά στο σπίτι. Να είστε πολύ υπομονετικοί και ποτέ να μην επιπλήξετε το σκυλί σας αν έκανε άνω-κάτω το σαλόνι σας ή αν έκανε κάποια ζημιά, γιατί με αυτό τον τρόπο δεν θα έχετε σωστά αποτελέσματα.