Είσοδος Μέλους

Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2014 21:07

Τρόποι εκπαίδευσης για να αποφεύγεται το δάγκωμα του σκύλου σας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(17 ψήφοι)

Σίγουρα η παρουσία του όμορφου γούνινου φίλου σας είναι ευχάριστη, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο σκύλος μας αρχίζει το κλάμα η ενίοτε και τα δαγκώματα. Είναι κάτι το φυσιολογικό και μπορεί να προέρχεται από απογοήτευση, φόβο, πόνο, κτητικότητα ή και οριοθέτηση του χώρου του. Πιο κάτω λοιπόν σας παραθέτουμε κάποιες μεθόδους για το πώς θα μάθετε στο σκύλο σας να αποφεύγει τα παραπάνω.  

Ο σκύλος στο δικό του κοινωνικό περιβάλλον μαθαίνει να αναστέλλει τα δαγκώματα του σταδιακά. Για παράδειγμα εάν δαγκώσει παραπάνω την μητέρα του στο θηλασμό αυτή θα αποχωρήσει και θα απομακρυνθεί. Επίσης εάν κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού με άλλα κουτάβια δαγκώσει πιο δυνατά τότε οι <<συμπαίκτες>> του αρχίζουν και γρυλλίζουν, σκούζουν, απομακρύνονται ενώ παράλληλα γλείφουν το πονεμένο σημείο. Έτσι τα σκυλιά κατά την κοινωνικοποίηση τους μαθαίνουν ενστικτωδώς να αναστέλλουν τα δαγκώματά τους.
 
Την επόμενη φορά λοιπόν που ο σκύλος σας σας δαγκώσει, δείξτε του ότι πονέσατε ακόμη και αν αυτό δε συνέβη. Βγάλτε ένα επιφώνημα πόνου ΄΄άουτς΄΄ και σταματήστε άμεσα την ενασχόληση μαζί του.
 
Εάν συνεχίζει να έχει γαντζωμένο στα δόντια του ακόμη π.χ το χέρι σας, απομακρύνετε το σιγά σιγά και όχι απότομα. Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ βία για τιμωρία γιατί αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να οδηγήσει το σκύλο σας σε πιο δυνατό δάγκωμα για λόγους αυτοάμυνας. Αντί αυτού σηκωθείτε αμέσως και εγκαταλείψτε το δωμάτιο. Επιστρέψτε μετά από περίπου 1 λεπτό και συνεχίστε την ενασχόληση με το σκύλο σας (π.χ παιχνίδια).
 
Να είστε υπομονετικοί, μπορεί να χρειαστούν αρκετές επαναλήψεις της διαδικασίας αυτής, μην το βάλετε κάτω όμως και θα δείτε ότι σταδιακά θα λάβει το μήνυμα πως το ήρεμο παιχνίδι επιτρέπεται, ενώ τα δαγκώματα έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις, όπως η διακοπή του παιχνιδιού, καθώς και η απώλεια της παρέας σας.
 
Τέλος μην ξεχνάτε πως ένα δάγκωμα μπορεί να είναι αρκετά σοβαρό, μην το παραμελήσετε εάν γδαρθείτε η ματώσετε, αναζητήστε ιατρική φροντίδα. Αρκετά σημαντικό επίσης για τα παραπάνω είναι να μην ενθαρρύνετε το σκύλο σας σε παιχνίδια γαβγίσματος και κυνηγητού με άλλα σκυλιά, ακόμη και αν είναι για πλάκα.