Είσοδος Μέλους

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 13:55

Γιατί τραβούν τα σκυλιά;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ένας από τους πολλούς μύθους που υπάρχουν στην εκπαίδευση σκύλων λέει « Τα σκυλιά τραβούν γιατί είναι κυρίαρχα» και «γιατί θέλουν να είναι οι αρχηγοί της αγέλης». Και αυτές οι απόψεις ενισχύουν και άλλους μύθους που λένε ότι «Τα σκυλιά πρέπει να περπατάνε πάντα πίσω από τον χειριστή/ιδιοκτήτη» και ότι αν τύχει και πηγαίνει μπροστά «το κάνει για να πάρει την αρχηγία και να προκαλέσει την αλλαγή στην ιεραρχία».

Σε άλλο μου άρθρο έχω αναφερθεί διεξοδικά γιατί οι πιο πάνω μύθοι ΔΕΝ ισχύουν. Εδώ θα αναφερθώ επιγραμματικά σε 5 κύριους λόγους για τους οποίους τα σκυλιά τραβούν όταν τα βγάζουμε βόλτα με το λουρί.

 

1ος λόγος: Επειδή φέρνει αποτέλεσμα.
Τα σκυλιά τραβούν στο λουρί γιατί πετυχαίνουν αυτό που τους αρέσει –για παράδειγμα φτάνουν στο πάρκο. Τα σκυλιά όπως «όλα τα έμβια όντα , τείνουν προς την ηδονή» -Επίκουρος. Με άλλα λόγια προσπαθούν να κερδίζουν πράγματα που τους αρέσουν. Και από την στιγμή που φέρνει αποτέλεσμα μια φορά γιατί να μην το ξαναδοκιμάσουν.

 

2ος λόγος: Επειδή είναι γρηγορότερα από εμάς.
Γενικώς τα περισσότερα αυτά έχουν γρηγορότερο τέμπο βαδίσματος από τον άνθρωπο.

 

3ος λόγος Επειδή κανείς δεν τα εκπαίδευσε.
Ο νούμερο ένας λόγος που ένα σκυλί τραβάει είναι ότι κάνεις δεν του έμαθε να περπατάει σύμφωνα με τις ανθρώπινες επιθυμίες. Το περπατάει ένα σκυλί χαλαρά στο λουρί και δίπλα από τον άνθρωπο δεν είναι μια φυσική συμπεριφορά για το σκυλί. Συνεπώς κάποιος θα πρέπει να του την διδάξει. Βρες ένα θετικό εκπαιδευτή σκύλων (κάποιον που δεν χρησιμοποιεί βία, πνίχτες, τραβολογήματα κ.λπ.) και μάθε εσύ πρώτα πως πρέπει να βοηθήσεις το σκυλί να σου να καταλάβει τι θέλεις. Συνεπώς «μην τα βάζεις με το σκυλί σου» αδίκως και μην το ταλαιπωρείς αν δεν έχεις φροντίσει προηγουμένως να του μάθεις τι θα ήθελες.

 

4ος λόγος : Το περιβάλλον είναι πιο ενδιαφέρον / ελκυστικό από ότι ο χειριστής
Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, τείνουν προς πράγματα που τα βρίσκουν ενδιαφέροντα. Καλό θα είναι ο ιδιοκτήτης /χειριστής να βρει τρόπους που να κερδίζει την προσοχή και να κρατάει το ενδιαφέρον του σκύλου. Θα πρέπει να χτιστεί μια ισχυρή συνήθεια/ συμπεριφορά ώστε το σκυλί να προτιμάει να εστιάζει σε εσάς και όχι στα άλλα σκυλιά, γάτες, μυρωδιές κ.λπ. Χρειάζεται συστηματική , μακρόχρονη και μελετημένη δουλειά. Δεν πετυχαίνεται με τη μια.

5ος λόγος: Λάθος εξοπλισμός
Ορισμένα είδη λουριών και δεσίματος του σκυλιού μπορεί να συμβάλουν στην τάση του να τραβάει.
Υπόψη ότι κανένα είδος λουριού ή άλλης συσκευής δεν μαθαίνει στο σκυλί να τραβάει ή να μην τραβάει. Μόνο η σωστή και η μεθοδική εκπαίδευση μπορεί να το κάνει. Ένα σκυλί μπορεί να εκπαιδευτεί να περπατάει ήρεμα και χαλαρά δίπλα μας, ανεξάρτητα με το τι είδος λουριού φοράει. Το λουρί το φοράμε στο σκυλί ως μέσο ελέγχου και προστασίας (για να αποφύγουμε κάτι απρόοπτο, ένα ατύχημα) και ΟΧΙ ως εξοπλισμό εκπαίδευσης.

Γιάννης Αραχωβίτης

Στις αρχές τις δεκαετίας του 90 ο Γιάννης Αραχωβίτης βρέθηκε να μαθητεύει δίπλα στα δυο "ιερά τέρατα" στο χώρο της εκπαίδευσης ζώων, τον κ. Μπόμπ Μπέιλυ (Η.Π.Α.) και λίγο αργότερα την κ. Τουρίντ Ρουγκάς (Νορβηγία). Η επίδραση των δυο φωτισμένων δασκάλων άλλαξε δραστικά την εκπαιδευτική φιλοσοφία του κ. Αραχωβίτη που πέρασε οριστικά στο κλαμπ των θετικών εκπαιδευτών.

Δείτε Περισσότερα

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.