Είσοδος Μέλους

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 14:01

Σεβασμός στην ζωή!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Δεν έχει σημασία για τι είδους ζωής πρόκειται. Δεν έχει καν σημασία ακόμα και  αν μιλάμε για κάτι άψυχο.
Γενικώς ο σεβασμός προς την ζωή θα πρέπει να είναι μια αρετή που εμφυσούμε στα παιδιά μας από την ..κούνια.
Έτσι μεγαλώνουν πιστεύοντας ότι κάθε πλάσμα δικαιούται να ζει με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και άνεση.
Από την τρυφερή ηλικία, από το σπίτι και το σχολειό, είναι που μπαίνουν οι βάσεις, το σύστημα αξιών βάσει του οποίου θα κινηθούμε αργότερα στην ζωή μας.
Φυτέψτε στην καρδιά των παιδιών την αγάπη, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό προς καθετί που ο θεός έπλασε. Ο θεός δεν μας έπλασε για να κυριαρχήσουμε πάνω στα άλλα όντα. Μας έφτιαξε για να τα προστατεύουμε.

Όταν οι ενδιαφερόμενοι γα να φοιτήσουν στην σειρά σεμιναρίων του StarDogs Trainers’ Academy με ρωτούν « Τι χρειάζεται για να γίνω επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων;» η απάντηση μου είναι πάντα εύκολη και άμεση.  «Το πρώτο πράγμα που χρειάζεσαι είναι να αγαπάς τα ζώα τους ανθρώπους, τη ζωή και την φύση». Βεβαίως υπάρχουν και άλλα πράγματα που χρειάζεσαι για να κάνεις καριέρα και να ασχοληθείς με ένα από τα πιο όμορφα, ενδιαφέροντα και κερδοφόρα επαγγέλματα που υπάρχουν. Όμως η αγάπη είναι η βασική προϋπόθεση και γενικός ο καταλύτης. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, όπως και σε άλλα επαγγέλματα, είναι καλύτερα να μην ξεκινήσεις και να ψάξεις να βρεις κάτι άλλο που θα σε ενθουσιάζει.

Η παιδεία είναι κάτι που πρέπει να παρέχεται από μικρή ηλικία ώστε ο τρυφερός  χαρακτήρας των παιδιών να πλαστεί ανάλογα. Αυτός είναι και ο λόγος (υπάρχουν και άλλοι) που ανέκαθεν επέμενα στην εκπαίδευση του σκυλιού να συμμετέχει όλοι οικογένεια. Γιατί είναι η χρυσή ευκαιρία για τον θετικό εκπαιδευτή σκύλων, που πάνω από όλα τον ενδιαφέρει η καλλιέργεια της ζωοφιλίας, να μπορέσει κατά την εκπαίδευση του σκυλιού και των ανθρώπων να περάσει  και τα κατάλληλα μηνύματα. Μηνύματα που δυστυχώς πολλές φορές οι γονείς , είτε από άγνοια, είτε από αδιαφορία και έλλειψη χρόνου, δεν τα περνάνε στα παιδιά τους.

Όταν κάποιος αγαπάει και σέβεται τα ζώα, θα φροντίσει για την υγεία τους, την διατροφή τους, την εκπαίδευση και γενικώς να περνάνε καλά. Α δεν τα αγαπάει, όσα κόλπα και να ξέρει στην εκπαίδευση, πολύ γρήγορα θα αρχίσει να βαριέται και  θα αδιαφορήσει για όλα. Και τότε η ζωή του σκυλιού περιορίζεται σε μια βόλτα για την ανάγκη του και σε ένα ξεροκόμματο για να μην λιμοκτονήσει.

Για αυτό λοιπόν λέμε ότι η αγάπη και σεβασμός είναι που κάνει την διαφορά. Και η καλύτερη ηλικία για την καλλιεργήσουμε είναι η παιδική. Στο σπίτι και στο σχολείο. Και οι γονείς πάνω και πρώτα από όλα θα πρέπει να μη μένουν σε απλές λεκτικές παραινέσεις αλλά να δίνουν το σωστό παράδειγμα με πράξεις.

Γιάννης Αραχωβίτης

Στις αρχές τις δεκαετίας του 90 ο Γιάννης Αραχωβίτης βρέθηκε να μαθητεύει δίπλα στα δυο "ιερά τέρατα" στο χώρο της εκπαίδευσης ζώων, τον κ. Μπόμπ Μπέιλυ (Η.Π.Α.) και λίγο αργότερα την κ. Τουρίντ Ρουγκάς (Νορβηγία). Η επίδραση των δυο φωτισμένων δασκάλων άλλαξε δραστικά την εκπαιδευτική φιλοσοφία του κ. Αραχωβίτη που πέρασε οριστικά στο κλαμπ των θετικών εκπαιδευτών.

Δείτε Περισσότερα

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.