Εκπαίδευση

Χρήσιμα άρθρα για εσάς και το κατοικίδιο σας.
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 10:41

Άλλοι έχουνε το όνομα και άλλοι έχουνε τη χάρη!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Θεωρητικά ο άνθρωπος ως λογικό ον και με εξαιρετικές δυνατότητες επικοινωνίας θα έπρεπε να συνεννοείται εύκολα και αποτελεσματικά με τον συνάνθρωπό του. Αυτό όμως στην πράξη δεν αποδεικνύεται. Μάλλον το αντίθετο είναι ο κανόνας. Η σύγκλιση ιδεών δεν είναι και τόσο εύκολη και συνήθως ο καθένας έχει τη δική του άποψη που δύσκολα του επιτρέπει να αντιληφθεί τα προφανή και τα αυτονόητα.

Η αλήθεια που λογικά πρέπει να είναι μία (άντε και δύο αν κάτι το βλέπουμε από άλλη οπτική) δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα ακόμα και σε απλά πράγματα. Ο καθένας λέει και υποστηρίζει το δικό του και σπάνια ακούει τον απέναντι. Σιγά σιγά, όπως πάμε, θα αρχίσουμε να διαφωνούμε και στα μαθηματικά. Αν το 1 +1 =2 ή 11.

Και ενώ καλά καλά δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε με τον άνθρωπό μας (το ταίρι μας), επιχειρούμε με ύφος μέγα διδάσκαλου να εξηγήσουμε τα πάντα στο σκυλί μας. Ότι αυτό που έκανε δεν είναι σωστό και ότι την επόμενη φορά που θα παρακούσει τις σαφέστατες (κατ’ εμάς) συμβουλές μας, θα τιμωρηθεί αυστηρά.
Φαίνεται να μην μας περνάει από το μυαλό μας ότι ίσως και να μην του τα εξηγούμε σωστά. Ότι ίσως ο τρόπος μας επικοινωνίας να μην είναι συμβατός προς την νόησή του και τον τρόπο μάθησής του. Καταλήγουμε εύκολα ότι το πρόβλημα είναι οι αρχηγικές του τάσεις, οι κακές του εμπειρίες, τα γονίδια του, ή και υπόσχεση που έχει δώσει στον εαυτό του να μας εκδικηθεί γιατί αργήσαμε να γυρίσουμε στο σπίτι την περασμένη Κυριακή.

Συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο όπως και εκείνος που ψάχνει να βρει τα κλειδιά του κάτω από φως του φαναριού του δρόμου ενώ τα έχασε στο σκοτάδι στο σοκάκι. Δεν θέλουμε να σκεφτούμε ότι μπορεί να κάνουμε λάθος. Το να μην είμαστε ικανοί σε ένα είδος επικοινωνίας δεν παίζει σαν σενάριο. Απλώς ξεστομίζουμε εντολές και περιμένουμε από τα ζώα να μας καταλάβουν άμεσα. Οποιαδήποτε μη συμμόρφωση, πιστεύουμε ότι είναι σημάδι κακού σκυλιού. Το ότι εμείς δεν μιλάμε (δεν φροντίσαμε να καταλάβουμε την γλώσσα τους) δεν μας περνάει από το εξελιγμένο μυαλό μας (ένα από τα πιο ανεπτυγμένα εργαλεία).

Γιάννης Αραχωβίτης

Στις αρχές τις δεκαετίας του 90 ο Γιάννης Αραχωβίτης βρέθηκε να μαθητεύει δίπλα στα δυο "ιερά τέρατα" στο χώρο της εκπαίδευσης ζώων, τον κ. Μπόμπ Μπέιλυ (Η.Π.Α.) και λίγο αργότερα την κ. Τουρίντ Ρουγκάς (Νορβηγία). Η επίδραση των δυο φωτισμένων δασκάλων άλλαξε δραστικά την εκπαιδευτική φιλοσοφία του κ. Αραχωβίτη που πέρασε οριστικά στο κλαμπ των θετικών εκπαιδευτών.

Δείτε Περισσότερα

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.