Είσοδος Μέλους

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 10:49

Κοινωνικοποίηση Τώρα!!!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το πιο σημαντικό ίσως προσόν ενός σκύλου-συντρόφου είναι να τα πηγαίνει καλά με άλλους ανθρώπους και σκυλιά. Η κοινωνικότητα δεν είναι προσόν ορισμένων φυλών, αλλά όλων των σκύλων. Αρκεί να κατανοήσουμε από νωρίς την σημασία της και να δώσουμε στον σκύλο τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε κατά την ανάπτυξη αλλά και την ενήλικη ζωή του να αναπτύξει την κοινωνικότητα του.

Η επαφή του ζώου από μικρή ηλικία με άλλα σκυλιά αλλά και ανθρώπους είναι απαραίτητη. Η βασική προϋπόθεση είναι να εξασφαλίσουμε τις σωστές συνθήκες ώστε οι επαφές αυτές να είναι ευχάριστες εμπειρίες για όλους.

Από την ηλικία της γέννησης το σκυλί μαθαίνει να συναναστρέφεται με τους γύρω του, αλλά και να ακολουθεί κάποιους κανόνες συναναστροφής. Τους δυο πρώτους μήνες της ζωής τους την δουλειά αυτή αναλαμβάνει η μητέρα τους αλλά και ο εκτροφέας.

Από την ηλικία των δύο μηνών και μετά θα πρέπει εμείς να συνεχίσουμε την δουλειά που έχει ήδη γίνει. Θα πρέπει να φέρνουμε το κουτάβι σε επαφή με άλλους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι επαφές αυτές θα πρέπει να είναι μικρές σε διάρκεια, και ήρεμες στον τρόπο προσέγγισης. Ένα χάδι ή ένα μεζεδάκι από διαφορετικούς ανθρώπους κάθε μέρα είναι αρκετό για να έχουμε έναν ισορροπημένο ενήλικα σκύλο.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η επαφή του κουταβιού με παιδιά. Τα σκυλιά αγαπάνε ότι γνωρίζουν με όμορφο τρόπο. Αν δεν τα έχουμε φέρει σε επαφή με παιδιά δεν μπορεί να περιμένουμε να τα λατρέψουν όποια στιγμή τα δουν. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να έρχονται σε επαφή αλλά και να παίζουν ήρεμα με το κουτάβι, χωρίς να το εξουθενώνουν αλλά και χωρίς να γίνονται άτσαλα μαζί του. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνει όχι μόνο ο σκύλος μας αλλά και τα παιδιά για το πως θα πρέπει να φέρονται στους σκύλους με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Πράγμα πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι τα παιδιά είναι τα κύρια θύματα δαγκωμάτων από σκύλους, κυρίως λόγω της ελλιπής πληροφόρησης και της άτσαλης συμπεριφοράς τους προς τα σκυλιά.

Η επαφή με άλλα σκυλιά θα πρέπει να κινείται στα ίδια πλαίσια. Τα σκυλιά που γνωρίζουμε στο κουτάβι θα πρέπει να είναι ήπια, φιλικά σκυλιά. Ποτέ δεν το αφήνουμε να παίξει μαζί τους παραπάνω από όσο αντέχει, και δεν αφήνουμε τα πράγματα να γίνουν άγρια.

Η κοινωνικοποίηση δεν είναι κάτι που σταματάει σε κάποια φάση της ζωής του σκύλου. Ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο και πάντα αναζητά την επαφή και το παιχνίδι με άλλους ανθρώπους και σκύλους. Θα πρέπει αν όχι σε καθημερινή βάση τουλάχιστον σε τακτά χρονικά διαστήματα να φροντίζουμε να τους δίνουμε αυτή την δυνατότητα.

Γιάννης Αραχωβίτης

Στις αρχές τις δεκαετίας του 90 ο Γιάννης Αραχωβίτης βρέθηκε να μαθητεύει δίπλα στα δυο "ιερά τέρατα" στο χώρο της εκπαίδευσης ζώων, τον κ. Μπόμπ Μπέιλυ (Η.Π.Α.) και λίγο αργότερα την κ. Τουρίντ Ρουγκάς (Νορβηγία). Η επίδραση των δυο φωτισμένων δασκάλων άλλαξε δραστικά την εκπαιδευτική φιλοσοφία του κ. Αραχωβίτη που πέρασε οριστικά στο κλαμπ των θετικών εκπαιδευτών.

Δείτε Περισσότερα

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.